Különleges példányok érkeztek a Miskolci Állatkertbe

Megosztás

Izgalmasan telt az elmúlt év vége a Miskolci Állatkertben. Jelentősen gyarapodott a Miskolci Állatkert állatállománya, néhány nap leforgása alatt összesen 18 állat érkezett. Elsőként 9 indiai antilop költözött át a Nyíregyházi Állatparkból.

Az állatkert közleményében azt írja, hogy 15 éve tartanak indiai antilopokat, akik közül mindig is csak hímeket mutatnak be. Ennek oka, hogy bizonyos állatfajok természetes csapatösszetétele egy hímből és több nőstényből áll, így vannak olyan hímek, amelyek a faj szaporítása szempontjából fölösleget képeznek. Ilyen állatfaj az indiai antilop is, amelyek esetében így állatkertünk felvállalta azt, hogy összegyűjtjük az országból azokat a hím utódokat, akik – legalábbis egyelőre – nem kerülhetnek szaporodó csapatba. Így érkeznek időnként egyedek a Budapesti, a Nyíregyházi és a Veszprémi Állatkertekből. Most a Nyíregyházi Állatparkból érkezett 9 állat, akik egy évesnél fiatalabb egyedek. Szerencsére a régebb óta itt élő állatok gond nélkül befogadták a fiatalokat, akik pedig az idősebbekhez szegődve fedezték fel új élőhelyüket.

Ezek az Indiai szubkontinensen élő, kistestű antilopok körében feltűnő az ivari dimorfizmus, azaz a hímek és a nőstények eltérő külső megjelenéssel bírnak. Az egyik legszembetűnőbb különbség a bakok által hordott, csavart alakú szarv, amely a nőstényeknél hiányzik. A másik pedig a színezet: míg a hímek sötétbarnák, a kortól és a csapaton belül elfoglalt domináns pozíciótól függően akár fekete is lehet, addig a nőstények világosbarnák. A most érkezett 9 állat ugyan még a nőstényekre és a fiatalokra jellemző világos színezetet viselik, ám fejükön már megfigyelhetőek a növésnek indult szarvak is.

Az állatok érkezésén kívül más izgalmas esemény is történt decemberben. Mint arról korábban beszámoltunk, világhírű fotósnak álltak modellt a Miskolci Állatkert lakói. Erről ide kattintva olvashat részletesen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek